Arabiske kulturer


Her får du gode råd til at omgås mennesker fra arabiske kulturer. Rådene er givet af en egypter.

Næsten alle danskere har mulighed for at møde mennesker fra andre kulturer, som bosætter sig i Danmark af forskellige grunde: flygtning, studerende, job eller ægteskab.

I 2014 og 2015 kom der mange flygtninge til Danmark fra krig og forfølgelse. Fra særligt Syrien, men også fra andre lande. I en periode bor de på asylcenter, og såfremt de får asyl bliver de bosat i en kommune.

Mange danskere vil gerne i kontakt med flygtninge og andre nydanskere. Nogle tøver fordi de nødig vil bære sig dumt ad og er i tvivl om, hvordan man håndterer sproglige og kulturelle forskelle. Hvordan hilser man for eksempel på hinanden? Hvad spiser man? Hvordan undgår vi i det hele taget misforståelser?

Først og fremmest

Det vigtigste råd er at møde mennesker med et åbent og venligt hjerte og give sig tid til mødet og vise opmærksomhed. Så kan gensidig tillid udvikle sig. Relationen mellem mennesker er vigtigere end teknik og kulturel viden. Hvis du er kristen, så begynd møder med mennesker med en tavs bøn: ’Gud, hjælp mig til at møde det menneske på den måde, du vil.’

Arabisk kultur

Wessam Youssef er ægypter. Han har boet i Cairo, er dansk gift og bor nu i Danmark. Han beskriver her sit hjemlands ægyptiske kultur. Selvom der er kulturelle forskelle fra land til land i den arabiske verden, er hans beskrivelse en god introduktion til at forstå, hvilken baggrund mennesker fra den arabiske verden kommer med. Hans beskrivelse viser også, hvilke elementer i den danske kultur er anderledes og forvirrende for en ægypter eller syrer – og hvor vi derfor kan hjælpe og bygge bro ved at fortælle om dansk kultur og praksis.

Om forståelsen af tid

Det er meget sjældent, at folk i Egypten holder sig til en aftalt tid. Det er normalt med 30 minutters forsinkelse eller mere. Noget af forklaringen er, at vi nogle gange må holde stille i et lyskryds i en halv time – og forestil jer så, hvor mange lyskryds, vi skal igennem for at nå frem! Hvis man har en aftale tager man normalt afsted i god tid, men man kan aldrig garantere sig mod trafikken. Derfor bliver vi ikke fornærmede, når folk kommer for sent. Det er blevet til noget, vi fortæller vittigheder om, og vi kalder det ægyptisk timing.

I den arabiske verden er det ikke almindeligt at lave aftaler eller forpligte sig til noget, der foregår om lang tid, for eksempel til næste år eller en sommerlejr om flere måneder. Det er helt almindeligt at sige, vi kommer, eller at melde sig til, og så alligevel melde afbud i sidste øjeblik. I arabisk kultur planlægger man nemlig typisk kun for en måned eller to frem.

Om mad

Flertallet af muslimer spiser ikke svinekød og drikker ikke alkohol. De fleste vil være bekymrede for, hvorvidt kødet er halalslagtet. Derfor er det meget nemmere at servere fisk eller fjerkræ (kylling, kalkun, ænder). Det har muslimer ikke problemer med.

Noget, jeg sætter stor pris på i den arabiske kultur er gæstfriheden. Når man inviterer gæster skal bordet være helt fyldt med mange retter mad! Men jeg forstår, at det ikke er muligt at gøre det på samme måde i Danmark, fordi maden er dyrere her end i den arabiske verden og fordi det er vigtigt for danskere at undgå madspild.

Om at hilse på folk

Nogle religiøse muslimske kvinder giver aldrig hånd til mænd når de hilser. Det betyder, at for dem og deres mænd vil det være et chok at få et knus eller et kindkys af en mand. Det bør man undlade. Men knus eller kindkys er selvfølgelig helt ok kvinder imellem. Arabiske mænd hilser på hinanden med stærke håndtryk, efterfulgt af et knus, som viser den anden, hvor meget du sætter pris på ham.

I den arabiske kultur bruger vi en masse kropssprog, hænderne, ansigtsudtryk osv. Når to arabere taler sammen foregår det sommetider meget højlydt, og man tror måske, de skændes. Men det er ikke tilfældet.

Download teksten som PDF her

 

 Kategori: Beskrivelse af forskellige kulturer

Vil du vide mere?

Thomas Høyer
er ansvarlig for hjemmesiden. Og du er også altid velkommen til at kontakte andre af Indre Missions Tværkulturelle medarbejdere, hvis du vil vide mere. 

Du kan finde medarbejderne her