Værgso!

, 03.07.2024

Det er et ord, jeg har hørt meget de senere år. Værsgo! Når man kommer til en dør, når man får tilbudt kage eller får kaffe hældt op. Alene i Aarhus har 115 iranere i foråret benyttet sig af IKCs tilbud. Og en meget vigtig del af iransk kultur er evnen til at sige "værsgo!"

En kombination af manglen på sundhedspersonale i Danmark og muligheden for at slippe væk fra Iran med ringe personlig frihed, tårnhøj inflation og forværrede forhold i sundhedsvæsenet gør, at mange er kommet her til Danmark. Mange taber penge på at være her, men fraværet af korruption, præstestyre, moralpoliti og frygt for hjernevask af deres børn gør, at de kommer. Et bibelvers, jeg har delt med nogle iranere, opsummerer det meget præcist: "Hellere et stykke tørt brød med tryghed til end et hus fyldt med slagtemad og strid." Ordsp 17,1

Desværre er det ikke altid et realistisk billede, de har fået af Danmark i Iran. Vores kultur og vores måde at arbejde på er meget anderledes og svær at forstå. At tro og religion kan være frigørende og ikke undertrykkende, er også nyt. Og her kan vi som kirke hjælpe.

I første omgang med MitID, bank, forklare kultur på arbejdspladser, give dem en at tale dansk med og et væld af små praktiske opgaver. Men det fineste og vigtigste, vi kan gøre som kirke, er at tage imod deres værsgo! En fortalte mig, at hendes børn havde fødselsdag, og i Iran ville hun invitere familien, men hun havde ingen at invitere i Danmark. Hun har brug for meget, men mest at vi tager imod hendes værsgo!

Af Peter Mikkelsen, leder af IKC Østjylland, 26. juni 2024