Tyrkere i Danmark

, 01.11.2010

Dialogen er langt bedre i dag end for bare ti år siden, fortæller den tyrkiske muslim Yasar Kanber, der kom til Danmark for 22 år siden for at arbejde som ingeniør hos A.P. Møller. Førhen var der af flere årsager mindre samtale mellem tyrkere og danskere. De sproglige barrierer er væk i de nye generationer og Yasar oplever danskere som mere åbne i dag end tidligere.

Det er ofte de små ting, der gør en stor forskel. Bare det, at den 70 år gamle nabo bankede på og bød velkommen, da de flyttede til et nyt sted i landet, åbnede op for muligheden for at lære hinanden at kende.

Yaser Kanber fortæller om sin søn Daniel på 19 år, der er kæreste med en dansker, går i 3. g og er i gang med at finde ud af, hvordan han skal se sig selv i det danske samfund. Han er vokset op her, men har en far, der er flyttet til Danmark som voksen. Det kræver af ham, at han selv finder sin identitet. Han har nærmest to modersmål, tyrkisk og dansk.

De unge tænker ikke så meget på religion som de gamle, fortæller Yaser Kanber. For eksempel har hans søn et neutralt syn på både kristendom og islam, ligesom hans danske kæreste, der er medlem af folkekirken, men heller ikke praktiserer sin tro særlig meget.

Yaser Kanber fortæller om en nabokone gennem 12 år, der nærmest blev ”bedstemor” for deres søn. I begyndelsen diskuterede de lidt, om der var religiøse eller hygiejnemæssige årsager til, at man ikke går ind i lejligheden med sko på. Gennem de år, de var naboer, kom de til at betyde meget for hinanden og den ældre dame kom hvert år med fødselsdagsgaver til deres søn.

Det er vigtigt, hvem der tager det første skridt. Når man flytter, betyder det meget, at blive budt velkommen. Så hans opfordring skal være; ”Tag skridtet – gå i dialog med hinanden”.

Yaser Kanber og undertegnede mødte hinanden ved Kristen Muslimsk Samtaleforum. De seneste fire år har kristne og muslimske ledere mødtes i dette forum for at skabe større forståelse mellem kristne og muslimer i det danske samfund gennem større kendskab til hinanden. Desuden giver det mulighed for at drøfte nogle af de udfordringer både kristne og muslimer står overfor i dag. Fordi der efterhånden er opbygget relationer, er det muligt at diskutere ømtålelige emner som ytringsfrihed, frihed til at skifte religion, og synet på både intern og ekstern kritik blandt kristne og muslimer.

Konferencen varer to dage om året, hvilket er i underkanten, hvis man skal lære hinanden godt at kende. Derfor har der også været arrangeret ture til både Istanbul og Cairo, hvor kristne og muslimer rejser sammen og derfor har meget mere tid til samtale undervejs. I oktober 2010 blev der afholdt et dialogarrangement med over 50 muslimer i Cairo. Theodor Jørgensen var en af foredragsholderne under mødet. I en pause talte vi om det med at mødes på tværs af kulturer og besøge hinanden og han udtalte: ”frygten for at blive afvist holder os tilbage fra at tage det første skridt”. Det synspunkt noterede jeg mig og spurgte i en senere pause om frygten var begrundet, hvortil han uden at tøve svarede; NEJ. Vi kan altså roligt tage initiativet til en tale sammen. God fornøjelse!

AfDaniel Ettrup Larsen, tværkulturel konsulent, november 2010