Tværkulturelle nyheder fra Nordjylland

, 06.06.2023

Af Filip Osmundsen
6. juni 2023

I Nordjylland har vi primært kontakt til ukrainere i Aalborg, Thisted og Frederikshavn. De respektive kommuner har taget godt imod flygtningene og hjulpet med skole, job og bolig. Kommunalt ansatte henviser gerne til kristent arbejde. Det kommer bl.a. til udtryk i henvisninger til Abildgård Kirkes sprogcafe (Frederikshavn) og Elsk Aalborg International (Ansgars Kirken).
Kontakten til de mange ukrainere har rettet fokus på de mange østeuropæere, som i løbet af det seneste årti er kommet til Danmark for at finde arbejde. F.eks. arbejder 800 rumænere i Skagens hoteller og restauranter eller i fiskeindustrien. Dem ønsker vi at skabe kontakt til, og derfor har Indre Mission i Region Nord sat fokus på netop Skagen og den allernordligste del af Danmark.
Når udlændinge flytter til vores land, er der behov for både praktisk hjælp, sprogundervisning og vejledning om jura og regler. Derudover er der behov for fællesskaber, hvor man kan lære danskere og dansk kultur at kende og få hjælp til at finde ud af, hvordan ting fungerer her i Danmark. For at møde disse behov indgår vi i samarbejde med lokale partnere, heriblandt Fuldt Hus, som gennem donation af teaterbilletter bidrager til, at socialt udsatte oplever sig som en del af et fællesskab, og International House North Denmark, som hjælper med at finde studie og arbejde i Nordjylland.
Det er tit vanskeligt at holde kontakten ved lige med flygtninge, som flyttes/flytter til andre steder i Danmark, og endnu mere hvis de rejser ud af landet. Kontakt til ansatte og frivillige i ind- og udland er derfor højt prioriteret.
Denne sommer er der tværkulturel sommerlejr på Hørby Efterskole fra 26. juni til 30. juni og et internationalt tilbud på Hjallerup Bibelcamping fra 22. juli til 29. juli.