Vi er draget til Randers for at snakke med missionæren Hanus Poulsen om den nystartede sprogcafé. Meningen med samtalen er, at få et indblik i, hvordan man starter en sprogcafé. Dermed vil vi gerne inspirere andre til at starte noget lignende.
Hanus er missionær i Randers IM, og han fortæller, at kravet for at starte et lignende projekt først og fremmest er, at man har et diakonalt hjerte. Det kræver ikke de store sproglige evner, da man kan komme langt med lidt engelsk og lidt fagter og smil. Mange indvandrere går på offentlige sprogskoler, men Hanus mener, at IM kan tilbyde deltagerne noget mere, da der er mere vægt på det sociale i missionshuset. Her møder deltagerne nogle etniske danskere og får muligheden for at danne netværk med dem.
Forkyndelsen er ikke i centrum, men der opstår lejligheder til at fortælle om kristendommen, når folk spørger hvorfor dette projekt er startet, eller når de spørger, hvad det er for et hus, det foregår i. Nogle af deltagerne er meget interesserede og vil gerne snakke, mens andre er udelukkende fokuseret på undervisningen.
Jawad, en af deltagerne på sprogcaféen, fortæller, at han er meget glad for at komme i IM’s sprogcafé. Han er blevet mødt af mange søde mennesker, og han synes, han har nemmere ved at lære dansk her, end han har på de offentlige sprogskoler. Her er der bedre tid til hans spørgsmål, og han får øvet meget dansk ved at snakke med de andre deltagere. Jawad hørte om sprogcaféen fra en af de andre deltagere. Der er blevet uddelt ”flyers” og visitkort på biblioteker og hos kommunen i Randers for at fortælle om den nye sprogcafé med gratis danskundervisning. Derudover spredes nyheden fra mund til mund, og deltagerne finder selv, som i Jawads tilfælde, andre de kan tage med.
Hanus fortæller videre, at de også har fået henvendelser fra folk, der har brug for lektiehjælp. Nogle familier med indvandrerbaggrund har svært ved at hjælpe deres børn med lektierne, når de kommer i de højere klasser. Det er en udfordring, der måske også tages op.
Udover en stor hjælp til byens indvandrere og flygtninge er det også en gevinst for Randers IM at starte et sådant projekt. En af deltagerne på sprogcaféen har allerede deltaget i et aftenmøde og et IMU-møde. Folk bliver begejstret, når der kommer nye udefra, og sprogcaféen er et fast bedeemne. Det er også med til at åbne folks øjne for diakonalt arbejde. Derudover kan det være et spændende projekt som IM og IMU kan arbejde sammen om.
Randers IM har fået stor hjælp fra Peter Mikkelsen som er ansat i IKC, Århus. Han vil også meget gerne hjælpe med at starte et lignende projekt i din IM eller IMU. Han har stor erfaring og ved, hvordan man kan takle de startvanskeligheder, der måtte være. Har du et hjerte for at nå de fremmede i din by, har du mulighed for at starte en sprogcafé eller lektiehjælp. Det er en oplagt måde at skabe en kontakt og møde et behov, der er i alle byer. Du er velkommen til at kontakte Peter – peter@imta.dk, hvis du allerede nu har lyst til at starte et projekt, men mangler hjælp og inspiration til at tage det første skridt.
Af Christoffer Olesen, Stud. Theol., november 2011