Det er forår, og der er fuld gang i planlægningen af sommerlejre på Hørby, Hestlund og Bramming efterskoler samt de to lejre på LM’s Højskole i Hillerød. Desuden inviterer Hjallerup Bibelcamping nu flygtninge og nydanskere med på camping. Der bliver også en ny lejr på Mørkholt Strand Camping i år.
Hundredvis af nydanskere har glæde og udbytte af sommerlejrene. Kamomo Kasigwa Ruhinduka fra Brønderslev har været med på en del. Over for fx landsmænd fra Congo, der er nyankomne i Danmark argumenterer han sådan for at tage med: I Congo har vi vor kultur og vore normer og værdier. Nu er vi her, hvor der også er en kultur med normer og værdier. Den er ny for os - noget er det samme og noget er forskelligt. Men når man er her, skal man lære dansk kultur at kende. Hvis du bare sidder hjemme hos dig selv, lærer du ingen andre at kende. På lejren snakker man med mange nationaliteter, møder andre og får nye venner. Hvis du bliver siddende hjemme, bliver du ensom.
Hvordan reagerer førstegangsdeltagerne så på at være på lejr? Kamomo fortæller: Først og fremmest er de overraskede! Her er jo mange nationaliteter! Andre afrikanere, europæere fra mange lande, osv. Det motiverer at opdage, at man ikke er alene. Man lærer om andre kulturer, om andre måder at lave mad på, for eksempel. Man snakker sammen, og lærer at der er andre måder at udtrykke sig på end man er vant til. På kulturaftenen lærer man om andre lande. Vi taler om Bibelen på lejren, og hvis man er alene og ny i Danmark giver det håb om at Gud passer på en. Han hjælper dig til at lære at samarbejde med andre og til at få en ny identitet, til at lære dansk og blive integreret og finde ud af hvad du skal lave fremover. Det er inspirerende for nye at tale med dem der har været i Danmark i flere år og høre hvordan de gør og hvordan det lykkes for dem.
Så vidt Kamomo. Lejrarbejdet er vigtigt. Tak for opbakning til det.
Af Krista Rosenlund Bellows, landsleder i IMTA, maj 2015