Wessam er ægypter og har været årsvolontør i IKC. Nu er han tværkulturel evangelist i Aarhus.
Hvad går arbejdet som tværkulturel evangelist ud på?
At bringe de gode nyheder til ethvert menneske, dansker eller ej. På IKC arbejder vi med alle mulige kulturer, og jeg vil gerne bringe evangeliet til alle, der ikke har mødt Jesus endnu. Jeg er optaget af hvordan man kan bygge broer mellem de forskellige kulturer. Mit hovedfokus er udlændinge i Danmark, særligt dem der kommer fra Mellemøsten.
Jeg er selv udlænding og forstår dem, for jeg har mange frustrationer og kampe til fælles med dem. Jeg ved også, at det er godt at kunne give håb midt i frustrationer. Håbet er Jesus! Jeg møder folk som kæmper med en vanskelig situation. Jeg tænker på en, som ikke kunne dansk og end ikke engelsk. Han kunne ikke kommunikere med folk, så jeg hjalp ham med kontakt til advokat og andre ting. Midt i hans problemer tilbød jeg ham kristen litteratur og talte med ham om gud. Han reaktion var: hvorfor vil muslimerne slå kristne ihjel der hvor jeg kommer fra, når kristne er så hjælpsomme? Ingen af mine muslimske venner har hjulpet mig som du har. Jeg forklarer så, at det er sådan Jesus lærer os at gøre. Vi skal åbne vore hjem og hjælpe hvor vi kan.
At komme på besøg i et hjem, når man bor i et asylcenter, er en stor ting, for det giver fornemmelse af at have en familie. Min kone er dansk, og når folk oplever at hun hjælper dem, så forstår de at ikke alle danskere er imod dem.
Hvad er dine opgaver?
Som evangelist er det at bringe folk til at møde evangeliet. For det andet holder jeg bibelstudier. Jeg har fornylig startet en arabisktalende gruppe. Et trin mere, jeg tænker på, er at holde seminarer for unge mennesker, om at forstå islam og andre religioner. Hvordan kristne kan nå muslimer, og hvordan muslimer tænker. Det vil jeg gerne inviteres ud til, også uden for Aarhus. Folk inviterer mig også til at tale om situationen i Ægypten og om at være kristen minoritet i et muslimsk land.
Min rolle i IKC er at være en slags storebror for dem der kommer fra Mellemøsten. De kommer til mig med deres problemer i livet. De savner deres hjem og familie. Jeg forklarer dem hvad kristendom er, for de tror at alt det de ser i det danske samfund og i kirken er kristendom. De spørger om mange ting om kristendom, fordi kristendommen de ser her, er anderledes end den kristendom de kender til hjemmefra. Jeg hjælper dem til at forstå hvad kristendom er, og korrigerer en masse misforståelser, som de har hørt hele deres liv i Mellemøsten. De kommer typisk med tre-fire emner: Biblen er forfalsket, Jesus er ikke guds søn og han blev ikke korsfæstet, og treenigheden er forkert. Jeg forklarer dem hvordan det hænger sammen. Jeg mærker at folk åbner sig for mig og fortæller deres problemer. De ved, at jeg er dansk gift og derfor har en fod indenfor her og kender reglerne her. Jeg er også lidt ældre end de fleste af dem, og det betyder meget i vores kultur, hvor vi har tillid og respekt for dem der er ældre.
Hvordan arbejder du sammen med andre i IM i region Aarhus?
Mens jeg var volontør fokuserede jeg på IKC som er en stor mulighed. Men derudover besøgte jeg arabisktalende miljøer. I den tilgang mærker jeg IM’s opbakning og forbøn. Tingene har åbnet sig for mig, og jeg har mine lederes opbakning. Jeg har ikke så meget forbindelse med IMU eller andet IM-arbejde. IKC giver mig al den støtte og ramme for mit arbejde som jeg har brug for. Via IKC kender jeg en masse mennesker. IKC bygger bro til udlændinge ud fra det etnisk danske IM og IMU. Jeg tager et skridt endnu videre.
Du arbejder i region Aarhus. Må folk andre steder i landet også spørge dig til råds?
Ja, ja da! Jeg kan fortælle om muslimers tro i mødet med kristendom, og holde møder og workshops om hvordan muslimer og kristne gensidigt ser på hinanden.
Du taler arabisk. Kan du også tale med folk fra Iran og Afghanistan?
Nej, jeg taler ikke farsi, som de gør, men jeg har en kristen iransk ven i Aarhus der kan oversætte, hvis jeg har behov for det og de ikke kan engelsk.
Hvad drømmer og beder du om kommer til at ske?
En af mine drømme er tæt på opfyldelse: at starte et arabisk fællesskab! Mit hjerte og passion er for de arabisktalende – både kristne og muslimer. Jeg drømmer om at danne et netværk for konvertitter og få dem ind i et fællesskab, der kan binde dem sammen og give den åndelige og sociale støtte de har brug for. Den arabiske gruppe er en utrolig oplevelse. Det begyndte med to-tre mennesker og er vokset, så vi nu er mere end 15 fra Aarhus og Djursland. En del af dem er konvertitter. En af dem har først nu, længe efter sin dåb, fundet et fællesskab at komme i. Før havde han kun kontakt med andre kristne via internettet, og han savnede folk at støtte sig til og være sammen med. En konvertit der bliver døbt har brug for gode kristne søskende omkring sig. Der er selvfølgelig danske kirker at komme i, men det gør en forskel at være sammen med folk med samme sprog.
Folk kommer med erfaringer fra deres hjemlands kultur, hvor de var minoriteter, og så holder man meget fast ved hvad man tror og er tæt forbundet med det. Man har passion for det og savner fællesskabet omkring det.
Det overrasker os hvor meget kompromis kristendom og kirken her generelt indgår i. Det føler vi os ikke hjemme i. Det er et chok at nogle præster her ikke tror på gud. Hvordan når de frem til det? De går på kompromis med samfundet og er ikke i trit med hvad Biblen siger, men de taler stadig i kristendommens navn.
Hvad kan man gøre for at støtte dit arbejde med den arabisktalende kristne gruppe?
Folk kan bede for den, og hvis de kender arabisktalende kristne i deres område vil jeg være glad for at komme i kontakt med dem. Hvis folk vil høre om mine erfaringer er de også velkomne til at kontakte mig.
Hvad kan danske kristne lære af de arabisktalende kristne?
I vore hjemlande har vi kun Jesus at tilbyde folk. Det er nok for os. Vi har ikke mange og gode faciliteter. Men når ens hjerte hviler i at høre Jesus til, så er der meget andet, der ikke betyder noget! Det er stor forskel på fattigdommen der og rigdommen her, hvor kristne har mange faciliteter til rådighed. Vi har Jesus i hjertet og ikke så meget andet. Det kan danske kristne lære af. Desuden kan man lære om situationen i vore hjemlande og lære om kulturelle forhold.
Af Krista Rosenlund Bellows.