Migrantmenighed i missionshuset

, 02.11.2009

Jeg havde forberedt nogle spørgmål, da jeg blev budt indenfor hos Huynh Dieu i Slagelse. Men da interviewet skulle igang, ville han hellere bare fortælle. Og gennem hans fortælling komj eg langt dybere, end jeg havde forestillet mig. Huynh Dieu er præst for den vietnamesiske evangeliske menighed, som har holdt til i Slagelse Missionshus de seneste to år.

VOKSET OP I VIETNAM UNDER KRIGEN
Huynh Dieu er vokset op i Vietnam under krigen. Hans forældre var budhister, men han kom på kostskole i en lidt større by, hvor han mødte en læge-evangelist. Efter han blev kristen og døbt i 1968, arbejdede han sammen med evangelisten. De oplevede, hvordan det kristne fællesskab voksede fra 12 personer i 1968 til omkring 1000 året efter. Inden krigen sluttede i 1975 var der 5.000 medlemmer.

FLYGTNING I DANMARK
Kort tid før krigen sluttede, måtte Huynh Dieu flygte sammen med 200 børn for at undgå fængsling. De blev hjulpet af en dansk journalist, så de kom til Danmark og blev placeret på Livø. 75 af børnene var kristne, men der gik lang tid, før de fik adgang til bibler og salmebøger på deres eget sprog. Børnene blev efterhånden fordelt på Sjælland og Lolland Falster og fik alle opholdstilladelse i 1977. 20-25 af børnene blev døbt. Siden har de været med i forskellige kristne fællesskaber og frikirker

MIGRANTMENIGHED
I 2007 forlod Huynh Dieu den vietnamesiskef rikirke i Slagelse for at plante en ny. De fik lov af den lokale bestyrelse for Indre Mission samt af Hovedbestyrelsen på landsplan, så de kunne benytte missionshuset til deres migrantmenighed. De begyndte med 15 voksne og 10 børn, men 14 nye kristne kom til i 2008, så menigheden voksede. Desuden var nogle vietnamesere faldet fra i løbet af de 25 år, siden de kom til Danmark. Flere af disse er nu kommet med i den nye menighed, så de nu er 81 på adresselisten. De er rigtig glade for missionshuset, fordi der er to gode lokaler. Under gudstjenesterne har de først en halv time fælles på dansk medmulighed for oversættelse. Derefter går børnene i børneklub nedenunder, og de voksnes gudstjeneste fortsætter på vietnamesisk, igen med mulighed for oversættelse.

INDRE MISSION
Til festen efter renoveringen af missionshuset havde den vietnamesiske menighed spurgt, om de måtte sørge for maden. Det blev en god oplevelse for både vietnameserne og for hele IM– samfundet, som havde stået for renoveringen af huset. Begge parter synes det lyder spændende, hvis de kan mødes og lave nogle sociale ting sammen engang imellem, så de kan lære hinanden bedre at kende. Formanden for missionshuset, Elsebeth Hansen, fortæller, at samarbejdet fungerer meget fint. “Der er ikke fællesmøder udover i bede og allianceugen, men vi er et par stykker, der har været på besøg til deres gudstjeneste, hvilket var en god oplevelse. Vi var nok lidt naive at tro, at vi kunne liste ind og sætte os på de bagerste pladser, men der blev vi klogere.”

PRÆST FOR VIETNAMESERE I DANMARK
Huynh Dieu har flere gange plantet en ny menighed, som efter et stykke tid er blevet selvkørende. En af disse menigheder blev plantet i Sverige, og efter et år kunne de klare sig selv. Fra 1998 til 2001 rejste han rundt i Danmark som præst for en lang række vietnamesiske menigheder. I øjeblikket koncentrerer han sig mest om menigheden i Slagelse med alt, hvad det indebærer af gudstjenester, arrangementer, dåbsoplæring og sjælesorg m.m. Derudover bliver det til kristendomsundervisning i Skelskør for nye i troen samt 6 gudstjenester om året i Nykøbing Falster, hvor det er muligt at døbe. Det er imponerende, hvor meget han kan nå ved siden af familie og fuldtidsarbejde på plejehjemmet. Der er flere andre steder, hvor en migrantmenighed låner et missionshus og mange steder, hvor de låner den lokale folkekirke. 


Af Daniel Ettrup Larsen, tværkulturel konsulent, november 2009