Hvis vi skulle forklare, hvad dansk kultur er, hvad ville vi så sige? At det er noget med kartofler, brun sovs og Vild med dans? Hvad ville vi sige, hvis vi skulle forklare det, der ligger under den umiddelbare overflade?
Antropologen Clifford Geertz sammenligner kultur med et edderkoppespind, som mennesket spinder. Spindet kan siges at bestå af menneskets holdninger og traditioner. Det er ikke konstant, men bliver omdannet og udbygget, når det påvirkes af andre menneskers spind. Altså er vores eller deres kultur ikke så uforanderlig, som vi måske tror, men vi påvirker tværtimod hinanden, når vi mødes.
Kultur møder vi ofte som et mærkeligt og udefineret begreb i den daglige tale. I samtale med et andet menneske kan udtrykket "kultur" ligeså godt være dækkende for koncerter, museer og kunst, som det kan handle om mennesker fra fremmede himmelstrøg. Betydningen af "kultur" er derfor meget afhængig afsammenhængen, det bruges i. Ligeledes er det vigtigt engang imellem at turde stille sig selv og andre spørgsmålet: "Når du siger deres kultur, hvad tænker du så særligt på?"
Når vi er mennesker, er vi også kulturelle mennesker. Det er vi, fordi alle mennesker fødes ind i en social sammenhæng. Selv hvis du lever et isoleret liv, så fødes du på en allerede befolket jord.
Menneskers kultur er ligesom et spindelvæv af holdninger og traditioner, som bliver skabt og omdannet, så længe vi lever. Det vil sige, at alle mennesker har hver sin måde at forholde sig til verden på, både materielt, praktisk og sprogligt. Et kulturmøde er, når folk, som tilsyneladende er vidt forskellige i deres måde at forholde sig til verden på, mødes og snakker sammen. Når man taler sammen, flytter man sig lidt i forhold til sit udgangspunkt, og på den måde er dialogen med til at forandre ens kulturelle spindelvæv en lille smule.
Kulturer er derfor ikke lukkede og afgrænsede enheder. Vi kan som danskere udfordre vore egne holdninger og traditioner ved at lære fra andre folkegrupper. Vi kan tilføje spind til vores spindelvæv. Hvis du ikke kan vente med at komme i gang, kan du prøve at udforske inspirationsbanken.dk. Her finder du emnet ”Beskrivelse af forskellige kulturer”, hvor du kan læse om udvalgte folkegrupper.
Beskrivelserne er stereotype på den måde, at de ikke fortæller den eneste sandhed om den folkegruppe, for en beskrivelse af et folks kultur er som nævnt ikke fastlåst, men i forandring. Samtidig er stereotyper ikke negative, for vi bruger dem til at have noget at forholde os til. Det vigtige er, at vi ikke bilder os ind, at vore stereotype opfattelser af folkegrupper er fast definerede og uforanderlige. Kulturer er nemlig lige så foranderlige, som vi mennesker er.
På INSPIRATIONSBANKEN.DK kan du finde beskrivelser af forskellige kulturer og lære om forskelle og ligheder til dansk kultur. Bliv klogere på, hvorfor dine nydanske venner tænker og handler, som de gør.
Her er et glimt fra en filippiners beskrivelse af sin egen kultur:
…en lidt sjov forskel på filippinere og danskere er deres forhold til bøvser. For filippinere er bøvser og smask et udtryk for, at det man spiser er godt. Og efter en bøvs vil filippinerne sige: ”Gracia sa Ginoo”, som betyder ”det er Guds nåde”, så bøvser og smask er ikke noget man skal undskylde for i selskab med filippinere…
Du kan læse resten af beskrivelsen af filippinsk kultur – og en række andre på INSPIRATIONSBANKEN.DK
Af Mika Raja Bak Skovenborg, leder af IKC København Tankerne er hentet fra Hastrup, Rubow, Tjørnhøj-Thomsen: Kulturanalyse – kort fortal
d. 11. oktober 2021