Et tværkulturelt tiltag for kvinder i Bethesda

, 01.12.2015

Kvinder møder kvinder er et nyt tiltag i Indre Missions hus Bethesda i Aalborg. Det begyndte så småt før sommerferien i år. Vi havde Barsels Caféen, der efterhånden var lille og sårbar. Derfor faldt snakken på at ændre konceptet til et tværkulturelt sted for kvinder. Vi tog konsekvensen med det samme, så der de sidste tre-fire tirsdage inden ferien var mulighed for at invitere tværkulturelle kvinder med. Inden sommerferien nåede vi at få kontakt med tre.

Den ene, en iransk kvinde, havde jeg fået kontakt til via en henvendelse fra IKC i Aarhus. En af deres kursister kendte en kvinde i Aalborg, der gerne ville møde danskere og lære dansk, da hun ikke kunne få lov at gå på sprogskole endnu. En anden, eritreisk, kvinde fik vi kontakt med via en sagsbehandler i kommunen. Kvinden havde udtrykt ønske om at få besøg, og hun ville gere inviteres med i Kvinder møder kvinder. Da jeg anden gang ville besøge hende, var hun ikke hjemme. Jeg vidste at hun havde en veninde på samme svalegang, så jeg kikkede på navnene og gættede på, at den sidste i rækken var veninden og ringede på der. Det var det rigtige sted: hende jeg kendte i forvejen var der, og hende der boede der inviterede mig gæstfrit ind på mad. Enden blev, at de begge kom med til næste Kvinder møder Kvinder.

Vi prøver os frem
Efter ferien har vi ændret tidspunktet til torsdag. Pga. ændringer i sprogskolens åbningstider og nye krav til flygtninge har vi ændret det til eftermiddag fra 14-16. Der er kommet henholdsvis fem og syv kvinder de gange vi har haft det om eftermiddagen. Vi har indtil nu haft kontakt med 10, der ikke er født og opvokset i Danmark. De er fra Taiwan, Iran, Ukraine og Eritrea. Flertallet har enten gået meget kort tid på sprogskole eller er ikke begyndt endnu. 

Hvad er målet med Kvinder møder kvinder?
Målet er at være med til at skabe relationer og at være et sted hvor flygtninge og indvandrere kan øve dansk og ikke mindst lære nogle at kende. Alle er velkomne uanset nationalitet eller religion. Vi kalder det ikke danskundervisning, men vi snakker og øver hverdagsord og sætninger, vi synger nogle enkle, danske sange og bruger spil som billedlotteri, vendespil, »Hvem er hvem« spil m.m. 

Hvordan inviterer vi?
Jeg har været hos kommunen og præsentere vores tilbud for kommunens frivilligkoordinator, og vi har fået lov at have vores indbydelse liggende på Sprogcentret og på henholdsvis Job Integration og Social integration ved Aalborg kommune.

Vi blev inviteret til et møde, kommunen holdt i Aalborgbydelen Skalborg for naboer og frivillige organisationer. Mødet blev holdt fordi der ville komme et nyt »gennemgangscenter« for op til 12 kvinder/flygtninge i bydelen. Mødet gik ud på hvordan vi i Aalborg og lokalområdet kunne tage godt imod de kvinder der ville komme. 

1. oktober flyttede fire kvinder fra Eritrea ind på Sandtuevej. Et af tiltagene fra mødet var at holde en lille velkomstfest for kvinderne mandagen efter at de er flyttet ind, hvor også jeg var med fra Kvinder møder Kvinder. 

Vi oplever, at der fra flere af kommunens integrationsmedarbejdere er god opbakning og at de ser os som et relevant tilbud. Men det hele er stadig nyt og vi prøver frem! 

Af Karin Lund Gydesen, tidl. tværkulturel konsulent, december 2015