Jeg deltog i foråret på et Venskab Først kursus i Kvaglund Kirke i Esbjerg. Vores sogn består af hr. og fru Danmark i villakvarteret, og alle andre verdenshjørner er så til stede i boligblokkene på den anden side af ligusterhækken.
Vi var 6 deltagere på kurset, unge som ældre, men ens for alle var nysgerrigheden på, hvordan vi bedre kunne lære vore muslimske naboer at kende. Venskab Først er bygget op om en række videoer med Steve Bell fra England. Kurset er unikt på den måde, at man har indbyggede pauser i videoen, så man stopper og diskuterer det, der lige er blevet talt om. Det er ganske fint, men selvfølgelig en udfordring for ordstyreren at holde styr på input og tiden.
Vi fik diskuteret vores fordomme om muslimer, men selvfølgelig også de ting som vi er glade for i forhold til relationen til vore muslimske naboer. Der var hjemmearbejde til nogle af sessionerne, eksempelvis at hilse på vore muslimske naboer i løbet af ugen. Det var godt at blive opmærksom på de muligheder, vi har i dagligdagen, for at nedbryde fordomme og barrierer, som holder os fra at dele vores tro. Min erfaring er, at det er meget nemmere at tale om tro med en muslim end med en dansker.
Vi fik også en rundvisning i den lokale moske. Det gode ved rundvisningen var, at vi kunne vise, at vi ønskede at bygge bro mellem os og dem, og at vi kunne sidde og drikke kaffe i moskeen, var da lidt sjovt.
Alt i alt var det en god oplevelse at være med på Venskab Først kurset. Jeg tror også, at det kunne være en god idé at holde oplæg, der kun er en aften, og få budskabet om Venskab Først ud til de mennesker, som måske ikke kan rive så mange aftener ud af kalenderen.
Af Lars Kristiansen, tværkulturel medarbejder i Folkekirkens Tværkulturelle Center
d. 2. december 2022