Arbejdet er meget meningsfuldt

, 05.09.2024

I august 2016 fik jeg en mail: "Her i Odense er vi en flok mennesker, og en café der ikke kommer ret mange i." Det ville de lave om på. "Vi har vedtaget, at vores café fremover vil invitere til Tal Dansk Café med mulighed for at komme ind og møde andre, der taler dansk, få lidt kaffe og kage, en snak, et spil eller en aftale om en tur i byen. Dette som en begyndelse. Jeg ved, det kræver meget mere, med sociale arrangementer hen ad vejen. Men vi mangler jo totalt erfaring, så jeg tænkte at vi måske kunne få lidt hjælp..."

Konceptet var på plads. Nu, otte år senere, er der stadig et stabilt cafearbejde hver mandag i skoleåret. Derudover er der international aften fire gange årligt med sammenskudsgilde, aktivitet, ord til eftertanke, børnevenlige sange og Fadervor. Disse aftener samler både cafeens brugere og deres familier.

Ellen Holst Nielsen har ikke tal på, hvor stor cafeens kontaktflade er, men der sendes indbydelser til arrangementer til omkring 35 mennesker. Sommetider dukker en tidligere cafebruger op igen flere år senere. I Tal Dansk Cafeen kommer der sommetider kun tre-fire stykker. Det giver medarbejderne mulighed for at give en-til-en sproghjælp.

Ellen Holst Nielsen fortæller, at de nu er syv medarbejdere i cafearbejdet. Foruden de faste aktiviteter har medarbejderne hver især kontakt med brugere af cafeen i ugens løb. "Vi giver af vores tid og nærvær. Vi har åbne ører, og vi lytter. Desuden hjælper vi med stort og småt." Der opstår fællesskab og venskab mellem cafeens brugere og medarbejdere. "Da vi mødtes sidste gang inden sommerferien, var der en, der sagde: I må gerne komme hjem til mig næste mandag. Og det gjorde så de, der kunne."

"Det vigtigste, jeg har at fortælle, er hvor givende det er at være med. Arbejdet er meget meningsfuldt. Vi får meget respons og er sommetider overvældede af den taknemmelighed, vi møder."
 

4/9-24

Af Landsleder Krista Rosenlund Bellows