Udlejning af lokaler hjælper migrantmenigheders arbejde

, 05.10.2023

Af Thomas Høyer
5. oktober 2023

Slagelse IM har et missionshus, der er ganske stort og markant i bybilledet. I knap ti år har Slagelse IM haft "sit eget" tværkulturelle arbejde (farsitalende), men allerede i 2008 spurgte en vietnamesisk baptistmenighed, om det var muligt at leje huset til deres søndagsgudstjeneste. Bestyrelsen for Slagelse IM behandlede henvendelsen, og efter kontakt til landsledelsen besluttedes det at sige ja. Nu samles menigheden i missionshuset til søndagsgudstjeneste kl. 10.00 samt ved enkeltstående begivenheder, f.eks. til jul.
"Teologiske forskelle har aldrig nogensinde givet problemer. Hvis nogen eksempelvis ønsker dåb, finder menigheden en kirke med en dåbsgrav eller arrangerer dåben i det fri (stranden). Der er tale om udlejning, og vi har intet ønske om at bestemme over hinandens dåbssyn eller teologi i øvrigt," pointerer Lene Rasmussen, der er formand for bestyrelsen, og fortsætter: "Vietnameserne er utrolig venlige og pligtopfyldende i forhold til de aftaler, vi har indgået om renholdelse m.m. Det stod hurtigt klart, at menighedens kontaktperson foretrak mundtlig frem for skriftlig kommunikation, så vi giver hinanden beskeder ved at ringe. Og så mødes vi til en årlig drøftelse."
Da der på et senere tidspunkt etableredes en valgmenighed, var der ingen tvivl. "Valgmenigheden kunne frit vælge gudstjenestetidspunkt, dog ikke søndag kl. 10.00. Vi skubber jo ikke pludselig til vietnameserne." Lene understreger det gode forhold: "Ligesom vi lægger vietnameserne vægt på bibelundervisning, bøn og mission. Menigheden er vokset til firedobbelt størrelse, primært ved at buddhister er kommet til tro på Jesus og blevet døbt!"
For et år siden henvendte en vestsjællandsk "satellitgruppe" fra den Kinesiske Kirke i København sig og spurgte om lejemål. "Baseret på de gode erfaringer med vietnameserne besluttede vi at tilbyde kineserne, der tæller en halv snes mennesker, at kunne mødes i et kælderlokale søndag kl. 12.00. Skønt vietnamesernes børn tramper lidt hårdt i gulvet, fungerer det heldigvis fint for begge parter. Og vore kinesiske venner har inviteret mig og en anden fra IM til fejring af Mid-Autumn Festival med månekager og missionsforedrag, det glæder vi os til!"
Lene oplyser, at det påtænkes at trykke en fælles plakat, som kan hænge i missionshusets udendørs glasskab. "Vi vil gerne vise bredden i aktiviteterne, der foregår i huset! Det er en velsignelse at kende kristne fra andre lande end Danmark, og jeg vil opfordre andre missionshuse til at sige ja til udlejning. Mit bedste råd er at indgå tydelige aftaler med den pågældende migrantmenighed og at mødes minimum 1 gang om året til en fælles drøftelse. Ja, i mange år har vietnameserne mødt talstærkt frem til den årlige hovedrengøring."