Sprogcafé i Aakirkeby skaber glæde for mange

, 31.10.2023

Af Palle Kure
31. oktober 2023

Side om side med bibelen står der ordbøger og alfabeter i børne- og juniorklubbens lokale i missionshuset i Aakirkeby. Lokalet er hjemsted for klubberne, men om onsdagen finder fremmedsprogede ind til sprogcafé. Missionshuset lægger lokale til cafeen, som ikke kun har frivillige, der har deres faste gang i kirke og missionshus.
Tilbuddet markedsføres fra mund til mund, i kommunens sprogskole og på relevante platforme på nettet, og for tiden er det især ukrainere, der benytter det. Men også mennesker fra Eritrea, Syrien, Tyskland og Rumænien er brugere.
Vi lægger vægt på samtale i mindre grupper og har pt. tre frivillige lærere. Vi tager udgangspunkt i deltagernes behov, som eksempelvis kan være lektier fra sprogskolen. Her er der en mindre gruppe og mere taletid end i sprogskolens klasser.
Hvis deltagerne har et brev med fra en myndighed eller har behov for hjælp til at kontakte lægehuset, håndterer vi også gerne det. Vi kan henvise til en rådgivningscafé hos de lokale flygtningevenner ved mere indviklede spørgsmål, men der er en tryghed ved at henvende sig hos den lille gruppe, de allerede kender fra den lokale sprogcafé. Det kan også være en opgave at lave et CV, som skal benyttes til at søge job, og at fortælle hvordan man søger job i Danmark. En af de frivillige har også tilbudt at køre rundt for at besøge virksomheder i forbindelse med jobsøgning.
En af de frivillige er fra Estland under sovjetisk styre, hvilket viser sig at være en god ting i forhold til de ukrainere, der pludselig dukkede op i cafeen. Her er et menneske, de har noget til fælles med!