Vietnamesisk kultur


Mange danskere vil gerne i kontakt med flygtninge og andre nydanskere. Nogle tøver, fordi de nødig vil bære sig dumt ad og er i tvivl om, hvordan man håndterer sproglige og kulturelle forskelle. Hvordan hilser man for eksempel på hinanden? Hvad spiser man? Hvordan undgår vi i det hele taget misforståelser?

Her får du gode råd til at omgås mennesker fra Vietnam (download dokumentet)

 

Mødet med vietnamesere
Vietnamesere er høflige, solidariske, åbne, sociale og hårdtarbejdende. Vietnamesere er meget åbne i mødet med nye mennesker, både udlændinge og andre vietnamesere, på trods af deres ofte meget dårlige engelsk. Men når vietnamesere går på gaden, hilser de kun på dem, de kender.

Vietnamesernes uddannelsesniveau er meget forskelligt, selvom alle børn skal gå i skole fra 1. til 12. klasse. Herefter kan de fortsætte på universitetet, hvis de vil og kan. Men uanset uddannelsesniveau har vietnamesere ofte travlt med arbejde og arbejder hårdt for at tjene penge til familien. Der bor ofte flere generationer sammen, så overarbejde er meget normalt.

At læse bøger er ikke normalt at gøre for fornøjelsens skyld i Vietnam, så derfor er der ikke særlig mange biblioteker. Til gengæld bruger de meget tid på at tage på café, restauranter og barer med venner og familie. Det er meget nemt at tage ud at spise, da de fleste steder har åbent indtil midnat, både i hverdagene, i weekender og på helligdage. Særligt mændene tager ud og drikker kaffe, vin eller øl med kollegaer eller venner lige efter arbejde. Mange af restauranterne er også utrolig billige, så mange unge spiser ikke aftensmad hjemme med deres familier, men spiser hellere ude med deres venner. I Vietnam spiser man altid varm mad, både til morgen, middag og aften, og mange vietnamesere vil helst spise traditionel vietnamesisk mad.

En af de andre forskelle på Vietnam og Danmark er trafikstøj. De fleste vietnamesere bruger motorcykler til at komme rundt. De er meget larmende og de overholder sjældent færdselsreglerne. Det er meget normalt, at motorcyklerne kører ind og ud mellem biler eller på fortovet, og de skaber ofte trafikkaos.

Familieliv og kønsroller
For vietnamesere er familiens samhørighed vigtig. Det er derfor meget almindeligt, at flere generationer bor sammen i samme hus, for det forventes, at børn tager sig af deres forældre, når de bliver ældre. Til gengæld hjælper bedsteforældrene med børnepasningen. Familien er ofte afhængig af, at begge forældre går på arbejde for at kunne betale deres udgifter.

Selvom det er normalt, at begge forældre går på arbejde, er husarbejdet ikke ligeligt fordelt i alle husstande. Det er kvinden, der har det store ansvar i familien, både med børnepasning, madlavning og rengøring. Herudover er kvinden også begyndt at være den, der styrer økonomien. Det er relativt nyt, at kvinden har noget at skulle have sagt i en vietnamesisk familie. Tidligere var familiestrukturen meget patriarkalsk, så manden bestemte alt. Det var ikke unormalt, at kvinden blev slået af sin mand, eller at manden var utro, uden at det fik konsekvenser. Både vold og utroskab er stadig en del af det vietnamesiske familieliv, men før i tiden var kvinderne mere udholdende og tilgav lettere både utroskab og vold. I dag er det dog mindre accepteret, og derfor er der også flere skilsmisser. Blandt de unge mænd er det også blevet mere normalt at hjælpe med børnepasning og hus-holdning.

Forældre har altid et af sine børn boende ved sig. I en søskendeflok må man selv bestemme hvem, men der skal være én, der bosætter sig med sin familie hos forældrene, så der altid er nogen til at tage sig af dem. Ældre i Vietnam bor kun på plejehjem, hvis de ikke har nogen børn eller familie. Herudover er det normalt, at børn bor hos deres forældre, indtil de er gift eller har en uddannelse, da unge ikke har nogen økonomisk frihed. Før i tiden var det at bo og leve sammen før ægteskab ikke accepteret, men i dag sker det oftere og oftere.

Når det kommer til synet på kønnene, har det også forandret sig meget gennem tiden. Før foretrak man at få en dreng frem for en pige, især ved den førstefødte, da de dengang mente, at det var den førstefødte, der skulle arve deres formue, og ham, der skulle passe og tage sig af forældrene, når de blev gamle. I dag er børn lige vigtige, uanset køn. Antallet af børn er i dag på 1-2 børn i hver familie, men tidligere havde de fleste familier 3-10 børn.

I familier med så mange børn var det sjældent, at alle børnene fik en uddannelse, fordi de fra en meget ung alder blev nødt til at hjælpe med at tjene penge til familien. Høflighed, respekt og flittighed er tre af de vigtigste ord, når det kommer til vietnamesisk børneopdragelse.


Venskab
Vietnamesiske venskaber handler om at ses, holde sig opdateret på hinandens liv, være ærlige og passe på og hjælpe hinanden. At kunne lytte til samt dele glæder og sorger, oplevelser og viden i livet er vigtige egenskaber ved en god ven. Vietnamesere er venner på tværs af køn og økonomi.

Frem for alt, så er de vietnamesiske hjem meget åbne, hvor både venner og familie altid er velkomne til at kigge forbi, også uden at have aftalt det på forhånd.


Traditioner og religion
I Vietnam har man mange forskellige traditioner. Først og fremmest fejrer man nytår to gange, både nytår ved årsskiftet, men også det kinesiske nytår. Det kinesiske nytår er det vigtigste nytår, og vietnameserne får fri en hel uge for at fejre det kinesiske nytår. I Vietnam må man dog ikke selv fyre fyrværkeri af, men regeringen organiserer fyrværkeri forskellige steder over hele landet.

Bryllupsfester i Vietnam er normalvis rigtig store, lige fra 100 til 2000 gæster. Ofte fejrer de bryllup i to dage. Den første dag holdes der fest med brudens familie og venner, og den anden dag vil der være en fest med brudeparrets familier, men kun brudgommens venner.

Ved dødsfald er det tradition, at den afdøde skal ligge i sit hjem i to til fem dage, så familie og venner kan komme forbi og tage afsked samt besøge den afdødes familie.

I Vietnam er der to store religioner, buddhisme og kristendom, som lever i respekt og fred med hinanden. Er man buddhist, bliver man begraves i et tempel, og er man katolik, bliver man begravet i en kirke.   


 

 

 



Category: Beskrivelse af forskellige kulturer

Vil du vide mere?

Thomas Høyer
er ansvarlig for hjemmesiden. Og du er også altid velkommen til at kontakte andre af Indre Missions Tværkulturelle medarbejdere, hvis du vil vide mere. 

Du kan finde medarbejderne her