Tværkulturelle aftener i IM i Horsens

, 01.12.2015

Initiativ, inspiration og lokalt netværk
Hanne Myrfeld fra Indre Mission i Horsens deltog i Tværkulturelt Centers efterårskonference i november 2014. Det gav hende gnist til at gøre noget i Horsens. Hun snakkede med sin bedegruppe: ”Det kan ikke passe, at vi ikke kan gøre noget her. Vil I være med til at se på sagen?”

Bedegruppen enedes om at lave en uformel sonderingsaften for alle interesserede. De ville afdække, hvem er vi og hvad kan vi? Hvad er behovene og hvem gør ellers noget? IM’s tværkulturelle konsulent var med for at give initiativet vægt: ”der kommer også en udefra og er med.” Det blev en dejlig aften fordi folk bød ind med ideer og tog medansvar for resultatet.

De blev enige om, at ”det, vi sætter i gang skal være noget, vi kan overkomme” og at de ville målrette deres initiativ. Det måtte ikke blive diffust. Derfor drøftede de, hvem de havde kontakt med eller kunne få kontakt med og enedes om et målrettet tilbud til den gruppe.

For Horsens vedkommende havde Hanne kontakt til sine kursister på sprogskolen, hvor hun er lærer. Mange af dem er syriske flygtninge. Mødet besluttede at indbyde til spisning og samvær i missionshuset hver sidste fredag i måneden. De gjorde ikke meget ud af at lave et trykt program, for det, der alligevel virker, er rygtet og en personlig invitation, fulgt op med et papir med oplysninger om tid og sted. Hanne minder sine kontakter om det kommende arrangement et par dage før.

Erfaringer
Arrangementerne begyndte i februar 2015 og har samlet mellem 15 og 75 deltagere. Det viste sig, at missionshusets komfur var for lille til madlavningen og derfor blev konceptet til sammenskudsgilder. Nu svarer mængden af mad til deltagerantallet. De gjorde sig også den erfaring, at når folk ikke har et fælles sprog, så må programmet også bestå af aktiviteter og lege. 

Opbakning
Det har betydet meget, at Horsens Indre Mission har villet det nye initiativ og bakker op om det. Ikke alle, men mange fra IM kommer. Det eneste man skal, er jo at have aftensmaden med, og ellers er der ingen forpligtelser. Alle hjælpes ad med opvask og oprydning. Uden at uddelegere på forhånd har Hanne aldrig skullet gøre oprydningen færdig alene. IM’s opbakning mærkes også når IM’ere har haft de deltagere, som vil vide mere, med til IM’s almindelige torsdagsmøder. Så har IM’erne været gode til at hilse på.

Det er samværet, der gør arbejdet
Arrangørerne gør det klart for deltagerne, at missionshuset er et kristent sted og arrangørerne er kristne. En aftens program rummer et bordvers og en kristen sang. Derudover er det op til folk at spørge mere. Deltagerne er nye i landet og forstår ikke sproget og kulturen endnu. De skal ikke tages med ind i kristne aktiviteter, de ikke forstår. Men en del spørger selv til troen, fordi de kender kristne fra deres hjemland.

Kongstanken er, at dette er et sted, vi kan mødes. Derfra kan folk selv tage flere initiativer. Det er samværet der gør arbejdet. Arrangørerne bruger ikke kræfter på at sætte folk sammen. Bekendtskaber bliver til i det fælles samvær. 

December 2015, Interview med Hanne Myrfeld