Mission i missionshuset

, 04.02.2008

Lån jeres missionshus ud til en internationalmenighed og oplev, hvordan de formår at skabe et fællesskab for kristne fra deres hjemland. Ofte er sådanne fællesskaber med til både at lede flygtninge eller indvandrere til tro og hjælpe kristne til at leve i troen, selvom de er kommet til Danmark.

GODKENDT AF HOVEDBESTYRELSEN
En drøftelse mellem hovedbestyrelsen og ansatte i det tværkulturelle arbejde medførte for 1½ år siden en folder, der præsenterer Indre Missions brede spekter af aktiviteter og ressourcer. Denne folder blev specielt lavet til internationale menigheder for at tilbyde nogle af disse ressourcer, fordi der var et behov. Mange menighedsledere er siden besøgt og har fået folderen. Der er blandt andet blevet spurgt efter støtte til børnearbejdet og mulighed for lån af missionshuse.

MEGET FORSKELLIGE MENIGHEDER
Nogle internationale menigheder har allerede lånt eller lejet missionshuse gennem nogle år, men efterspørgslen er stigende. Nogle af de 150 internationale menigheder er store og ressourcestærke hvad angår både økonomi og ledelse. Andre er små, fattige, står uden en præst eller har andre problemer, der gør støtte fra andre kristne endnu vigtigere, hvis de skal bevares som kristne i Danmark. En form for støtte kunne være at låne eller leje missionshuset ud til deres gudstjenester, møder eller ungdomsarbejde. For eksempel oplever vi, at kun få af de kristne flygtninge fra Congo føler sig hjemme ved Indre Missions møder. Samtidig viser det sig, at når missionshuset udlånes til specielle arrangementer for folk fra Congo, så dukker folk op, som ikke har haft kontakt med det kristne fællesskab gennem længere tid.

DER KAN OPSTÅ PROBLEMER
Der kan selvfølgelig opstå problemer, når mennesker med forskellige kulturer skal bruge samme faciliteter, men gode skriftlige aftaler og en sund dialog om tingene kan afhjælpe de fleste praktiske problemer, inden de bliver for store. Vi i det tværkulturelle arbejde står gerne til rådighed ved vigtige drøftelser mellem en bestyrelse ved et missionshus og en international menighed, der ønsker at leje huset. Forkyndelsen vil ikke altid være luthersk, når en international menighed står for den. Det hindrer os ikke i at støtte disse kristne, så de bevares i deres tro. Det vil være tydeligt, at f. eks. gudstjenesten i missionshuset ikke er et IM– arrangement. Derfor har bestyrelsen heller ikke ansvar for forkyndelsen og evt. den nadverfejring, der finder sted.

FÆLLESSKAB PÅ TVÆRS AF KULTUR
På trods af forskellige kirkelige traditioner vil det være en naturlig ting og en berigelse at mødes af og til ved sociale arrangementer. Det kan være halvårlige fællesmøder, hvor man lærer hinanden lidt at kende, spiser sammen og laver sjove ting for både børn og voksne. Begge grupper kan også spørges om at finde personer, der vil fortælle om deres baggrund i Vestjylland eller Vestafrika. Eller sangtalenterne kan findes frem og skabe en god aften. Hvis der skal være forkyndelse, så skal man sikre sig, at det foregår i respekt for både vores egen lutherske arv og for deres eventuelle ikke lutherske arv. Flere af lederne i de internationale menigheder, som mangler børneklubber, har været positive overfor at sende deres børn i søndagsskoler under Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler. Flere har lagt mere vægt på, at det er bibeltro forkyndelse, end på søndagsskolens lutherske ståsted. Det kan jo også være, man skal mødes om mere praktiske ting, enten ved at stå sammen om forårsrengøringen i missionshuset, arbejdet i den lokale genbrugsbutik eller ved at stille sine hænder, bil og trailer til rådighed, når en familie skal flytte.

Af Daniel Ettrup Larsen, tværkulturel konsulent, februar 2008