Messy Church som tværkulturel mødeform

, 03.12.2018

Messy Church-konceptet bliver stadig mere populært som en supplerende møde- eller gudstjenesteform, hvor der på en særlig måde er plads til alle - også nydanskere. Både kirker og IM-fællesskaber bruger Messy Church som alternativ gudstjenesteform eller mødeform. Blandt andet i Give og på Bornholm har de gode erfaringer med at tænke Messy Church som tværkulturel mødeform. Palle Kure, missionær på Bornholm, siger: ” Messy Church er et godt værktøj til at samle alle aldre og forskellige kulturer til oplevelser, bibelfortælling og fællesskab”.

Til en traditionel dansk gudstjeneste er lytning og modtagelse ofte i højsædet. Der er også mange andre traditioner, som kan virke fremmedartede, hvis man ikke er vokset op i en dansk folkekirke. I Messy Church er elementerne rystet rundt og samlet på ny. Det betyder blandt andet, at aktiviteterne og samtalerne omkring dem også er en del af prædikenen, fordi begge dele kredser om bibelteksten.

I Give IM er de også inspireret af Messy Church men har valgt et andet navn: Café Koks. Konceptet er det samme. Her mødes forskellige aldersgrupper og nationaliteter efter arbejde og skole til drop-in, aktiviteter, bibelhistorie og spisning.

Margit Kruse Madsen, som er kontaktperson for Café Koks, fortæller med et smil på læben om deres gode og mindre gode erfaringer: ”Vi starter med Drys Ind og her er første tilpasningsvanskelighed: De fleste danskere – ikke bare dem som står for noget – kommer mellem 16 og 16.15, mens vore udenlandske venner kommer ved 16.30 tiden eller senere. De ”forstår” ikke, at det kan være rart, at alle er her, når vi starter op med aktiviteter kl. 16.30, men så skal vi jo så også spørge os selv, om det er det vigtigste, eller om vi bare skal tro, at de får noget ud af tilbuddet, uanset hvornår de kommer”.

Men trods kultur- og sprogvanskeligheder fortæller hun dog om gode snakke omkring aktiviteterne og om inddragelse af forskellige folk til for eksempel bibellæsning på farsi. Alt i alt får jeg fornemmelsen af, at ”Messy Church” eller ”rodet kirke” er en meget god betegnelse for deres eftermiddage i Give. Her er det rammerne og ikke deltagerne, som må tilpasses.

Margit siger: ”Vi har gode erfaringer med Messy Church konceptet som tværkulturel mødeform: det er let at invitere dem med, og de kommer gerne pga. den uformelle mødeform. Vi kan inddrage nogle af dem og lette deres forståelse ved at få bibelteksten mm. læst op på farsi. For det meste er kvinderne glade for at kunne hjælpe med madlavning og opvask – for de vil gerne bidrage! Dog oplever de også bagsiden af medaljen: ”Udfordringerne er så at lave aftaler om transport, kommetider osv. Det kræver også en ekstra indsats at tage kontakt, invitere og evt. hjælpe med transport mm. Det hører også med til billedet, at der er danskere til stede, som helst ikke taler engelsk, eller som måske ikke kan. Men den gode vilje er der nok overalt”, fortæller Margit med et smil.

Læs mere på messychurch.dk 

Af Johane Ettrup Larsen, tværkulturel medarbejder i IKC Østjylland.